Waarom dit platform?

Platform Woonopgave is een groeiende alliantie van ontwerpers en andere experts uit verschillende organisaties die willen samenwerken aan een bewoonbaar Nederland.

Voor ons ligt de grootste maatschappelijke opgave sinds de wederopbouw. Wij denken dat het moet kunnen: een inclusieve, betaalbare en toekomstbestendige volkshuisvesting. Bestand tegen klimaatverandering en in zichzelf geen verdere belasting op het klimaat.

Maar er is een collectieve zorg dat de huidige aanpak deze ambities niet inlost. De discussie gaat vooral over de bouwopgave in plaats van de woonopgave. Bovendien is de ecologische voetafdruk van de bouw groot en zijn veel nieuwbouwplannen onvoldoende toekomstbestendig. Daarmee wordt gebroken met een eeuwenoude traditie van visionaire ruimtelijke ordening en volkshuisvesting.

Noodzakelijk startpunt is een heldere bevraging en analyse van de opgave – waarmee wij in 2022 zijnbegonnen – zodat gezonde oplossingsrichtingen kunnen worden opgesteld.

We hebben jou nodig om verder mee te denken. De collectieve analyse is creative commons die iedereen kan gebruiken in haar ontwerp en verhaal.

Gebruik en deel onze analyse, vul hem aan en praat mee over de vervolgstappen! Als je concrete suggesties hebt om de analyse aan te vullen, kun je deze sturen naar info@platformwoonopgave.nl.


Initiatiefnemers

naamorganisatie
Martijn FeenstraAAAN
Ninke HappelHappel Cornelisse Verhoeven architecten
Peter HersbachHersbach-Könst architecten
Alex JagerJagerJanssen architecten
Barbara LunsAIR
Sanne van ManenMVRDV
Mark MinkjanLoom, Rotterdamse Academie van Bouwkunst
Madeleine MansJVST
Tim PeetersFALSEWORK
Violette SchönbergerFALSEWORK